ברוכים השבים לישראל!

לפני מספר שנים קיבלתם החלטה רבת משקל ויצאתם לחו”ל לצורך פוסט הדוקטורט שלכם. כמו לרבים אחרים, גם אתכם ליוו חששות, תהיות ושאלות שקדמו להכרעה הסופית. שנים אחרי ועם הפרסומים המיוחלים, אתם מסיימים בשעה טובה ומוצלחת את השלב הנוכחי ומתכוננים לחזרתכם ארצה לישראל. למרות שזוהי הארץ שלכם ואתם מכירים אותה, ו”בסך הכל” טסתם למס’ שנים – אנו מבינים את הצורך שלכם בסיוע בהתאקלמות ובהתארגנות מחודשת. חלקכם יצרתם או הרחבתם את המשפחה בחו”ל, ולצד הצורך בחיפוש עבודה ישנו גם הצורך להתרגל ולהסתגל מבחינה אישית, משפחתית, מקצועית ובירוקרטית.

ריכזנו עבורכם המלצות והצעות שהעבירו הרכזים שלנו ב-ScienceAbroad, שסיימו את פעילותם בחו”ל ושבו אף הם ארצה. ברוכים השבים לישראל!

רגע לפני החזרה לישראל:

  • ארזו את תכולת הבית בחוכמה, וותרו על חפצים לא נחוצים, בעיקר מבחינת ריהוט ומכשירי אלקטרוניקה וחשמל (העשויים שלא להתאים לישראל מבחינת מתח חשמלי, גודל וכיוצ”ב).
    אם אתם מתכננים לשלוח מכולה, בדקו האם כדאי לרכוש מכשירים חשמליים חדשים שמתאימים לישראל ודעו שניתן להביא זוג אופניים לכל בן/בת משפחה.
  • בעת מכירת רכב – בטלו את ביטוח הרכב הקיים וקבלו החזר על החלק היחסי של התשלום. במדינות מסוימות ניתן לקבל החזר גם על חלקו היחסי של מס הרישוי. מומלץ לבקש מחברת הביטוח של הרכב אישור אי-תביעות (עבור חברת הביטוח בישראל).
  • אל תשכחו לשלם את כל החשבונות הביתיים ולבטל מנויים וחברויות במסגרות כמו ספריות, מועדוני כושר ועוד. עדכנו את ספקי השירותים השונים (כמו בנקים, רופאים וכו’) לגבי שינוי כתובת המגורים והפסקת פעילות. קחו בחשבון שבמדינות מסוימות, ספקי שירותים שונים מבקשים הודעה כתובה מראש, ביחס לעזיבה או ניתוק שירות.
  • מבחינת ילדים – עדכנו מראש את המסגרות החינוכיות שלהם, וקבלו מהמסגרות הללו את כל המסמכים והאישורים הרשמיים. חשוב כמובן גם להכין את הילדים עצמם למעבר, באמצעות שיחות הכנה לקראת השינוי ומתן הזדמנויות לפרידה ראויה מהחברים והסביבה.
  • ערכו מחקר מקדים אודות היעד שלכם בישראל – אם אתם יודעים במדויק היכן יהיה בית הקבע שלכם בישראל, הקדישו זמן בכדי לברר עוד על התשתיות והשירותים שבסביבה, באופן אשר יקל על ההתנהלות בימים הראשונים לחזרתכם. היכן יש סניף דואר בסביבה? מה לגבי תחבורה ציבורית? וכן הלאה. מקור מידע מצוין עשוי להיות פורומים שכונתיים או קבוצות פייסבוק כדוגמת “מאמות” – הזדמנות מצוינת לתקשר ישירות מול תושבי השכונה או האזור, לשאול שאלות ולקבל תשובות “מהשטח”.
  • תאמו מראש (באימייל) פגישה בסניף משרד הקליטה הקרוב למקום מגוריכם העתידי בישראל. להרשמה במשרד הקליטה כתושבים חוזרים השלכות על שלבים נוספים של הקליטה שלכם בחזרה בישראל. האפשרות להירשם ולתאם מפגש מראש היא נוחה ועשויה לחסוך זמן יקר, וגם כסף.

עם החזרה לישראל:

  • אם סגרתם בעבר ואין לכם חשבון בנק פעיל בישראל, פתחו אחד ולאחר מכן הגיעו לפגישה במשרד הקליטה

לפגישה כדאי להגיע עם פרטי חשבון בנק אליו יועברו קצבאות אליהן הנכם זכאים. במשרד הקליטה תוכלו לעדכן את פרטיכם האישיים בתעודת הזהות ולקבל תעודת תושב חוזר. כתובת עדכנית בתעודת הזהות היא ‘מפתח’ לקבלת מגוון שירותים נוספים – כמו רישום ילדים לבית הספר או לגן, הנפקת רישיון נהיגה ישראלי, רכישת ביטוחים שונים ועוד. קבלת תעודת תושב חוזר חיונית לביצוע פעולות נוספות – כמו שחרור מכולה מהמכס, או זכאות להטבות של תושבים חוזרים.

  • בררו את זכויותיכם וחובותיכם מבחינה בירוקרטית, מול הביטוח הלאומי

עיינו במדריך לתושב חוזר

הסדירו את חובותיכם לביטוח הלאומי (כולל חובות אפשריים של דמי ביטוח בריאות) או רכשו לכם ביטוח בריאות חלופי לתקופת ההמתנה. הסדרת נושאים עלו בזמן עשויה לחסוך לכם סכומי כסף משמעותיים, באמצעות הימנעות מריביות פיגורים, או באמצעות מיצוי מלא של זכויותיכם, בהיבטים כדוגמת זכאות לקצבות. בין הקצבאות שייתכן שאתם ומשפחתכם זכאים להן: מענק לידה, קצבת ילדים, מענק לימודים, קצבת מזונות, קצבת שאירים, קצבת נכות, הבטחת הכנסה ועוד.

בהקשר זה חשוב להוסיף כי ביטוח לאומי מקיים הסדר במסגרתו פוסט-דוקטורנטים השוהים בחו”ל למעלה מ-5 שנים רשאים להאריך את תקופת התושבות מטעם הביטוח הלאומי לעד 7 שנים תחת התנאים הבאים – עיקר שהייתם בחו”ל היא לצורך פוסט-דוקטורט, אינם מבצעים פעולות המעידות על השתקעות בחו”ל וממשיכים לשלם ביטוח לאומי כנדרש. הסדר זה חוסך לפוסט-דוקטורנטים את תשלום דמי פדיון ביטוח הבריאות ומקל על החזרה לארץ בהמשך הדרך. ניתן לפנות אלינו ב-ScienceAbroad לשאלות בנושא זה.

  • בדקו רלוונטיות של הטבת תושבים חוזרים הטסים לישראל עם ‘אל על’

תושבים חוזרים הרוכשים כרטיס לכיוון אחד (לישראל) דרך משרדי החברה עצמה (ולא דרך סוכנויות נסיעות) זכאים להטבת מחיר ולבונוס בדמות תוספת כבודה ללא תשלום נוסף. יש להירשם מראש להטבה זו, ולשלוח את האישור למשרד ‘אל-על’ הקרוב. פרטים נוספים כאן.

  • ליזמים/בעלי העסקים שביניכם – בחנו אפיקי תמיכה

משרד העלייה והקליטה מפעיל תכנית סיוע ליזמים שהנם תושבים חוזרים ומעוניינים לפתוח עסק או להקים סטארט-אפ. דגש מושם על מתן סיוע למיזמי טכנולוגיה, הייטק וביוטק. בין השירותים המוצעים ניתן למצוא שירותי ייעוץ עסקי, ייעוץ מס, סיוע בכתיבת תכניות עסקיות, הלוואות של עשרות אלפי שקלים בתנאים מיוחדים, השתתפות חינמית במפגשי העשרה מקצועיים, ושירותי מנטור עסקי מלווה. חלק מהשירותים מוענקים במרוכז דרך מעלו”ת – מרכז עסקי לעולים ולתושבים חוזרים. אפיקי סיוע אלו מתאימים גם למי שכבר יש לו עסק קיים, הזקוק לדחיפה קדימה. משרד העלייה והקליטה מציע גם מענקים מיוחדים לבעלי עסקים קיימים בחו”ל, המעתיקים את פעילותם לישראל. המשרד מקיים גם קורסים וסדנאות במדינות שונות בחו”ל, טרם חזרת התושב החוזר לישראל. חלק מהתכנים נגישים גם בסדנאות למידה מרחוק, או וובינרים באינטרנט. לסיום, מסלול

  • היו יצירתיים והשקיעו בתכנון הצעד הבא בקריירה שלכם:

פוסט דוק שני – אפיק נוסף לקבלת משרת קביעות בעתיד

במידה ובזמן חזרתכם לארץ עדיין לא מצאתם משרה, ורצונכם הוא להשתלב באקדמיה, שקלו ברצינות על פוסט דוק שני בארץ. בדקו באתר המשרות של סיינס אברוד https://www.scienceabroad.org.il/job-center/ , נסו ליצור קשר אישי עם חוקרים וגורמים נוספים במחלקות הרלוונטיות ובדקו מה הצרכים הנדרשים. יתכן ושינוי מסוים בפן המחקרי עשוי לפתוח אופציות חדשות. בנוסף, תוכלו גם לחזור למעבדה רלוונטית לתחומכם, עם עדיפות למעבדה “חזקה”. לפעמים המתנה של שנה או שנתיים נוספות תיחשב לכדאית בעתיד.

  • שמרו על קשר עם עמיתי מחקר שפגשתם בפוסט דוקטורט

שמירה על קשרים היא תמיד דבר חיובי. שמרו על קשר עם העמיתים שהכרתם בפוסט דוקטורט, וגם עם הישראלים שחזרו – הם ה-Peers שלכם כל עוד אתם באקדמיה, והקשר איתם חשוב ויכול לשאת פירות. פרט לניהול קשר ישיר מולם (במייל, בטלפון וכו’), דרך יעילה לשימור הקשר היא באמצעות המפגשים במרכזי ScienceAbroad – המספקים הזדמנות מצוינת לנטוורקינג פותח דלתות, תוך חיבור לאנשי מפתח בקהילת המחקר בישראל ובחו”ל.

  • בדקו האם ילדיכם צריכים תגבור בשעות לימוד

ילדיהם של תושבים חוזרים נתקלים לעתים בקשיים בלימודים בישראל, לנוכח שוני בין תכניות הלימודים בארץ ובחו”ל, קשיי שפה בעברית, ופערים הקשורים לשיטות הלימוד ולהשתלבות בחיים החברתיים. ילדים המוגדרים תושבים חוזרים זכאים לשעות תגבור שבועיות לחיזוק שליטתם במקצועות הלימוד ולשיפור השפה העברית. שעות התגבור ניתנות בהתאם למספר התלמידים החוזרים בכל כיתה, ע”פ מפתח הקצאת שעות שנקבע במשרד החינוך. בנוסף, עשויים התלמידים החוזרים להיות זכאים להקלות בבחינות הבגרות, זאת בהתאם לגילם בעת החזרה ארצה.

  • שמרו את ידיעת השפה שרכשו ילדיכם

אם במשך שנות המחקר שלכם בחו”ל יצרתם או הרחבתם את המשפחה, ילדכם רכשו שפה נוספת. אם הם בגיל קריאה, ציידו אותם בספרי קריאה בשפה שרכשו ובדקו לגבי חוגים ומורים לשימור שפה. אם ילדיכם בגיל גן, במידת הניתן מומלץ לרשום אותם לגן בו הגננת דוברת אף היא את השפה שילדיכם רכשו (אנגלית, ספרדית וכיו”ב), על מנת להקל על הילדים את התקשורת עם סביבתם.

  • דברו עם מי שכבר עשה את זה

תמיד טוב לשמוע וללמוד מניסיונם של אחרים. לשמחתכם, חוקרים רבים עברו מסלול דומה. מומלץ לשוחח, לשמוע חוויות ולקבל עצות ממי שכבר עשה זאת. ניתן להתייעץ בקבוצת הפייסבוק שלנו.

  • ריכוז שירותי סיינס אברוד לפוסט דוקטורנטים השבים לישראל:
  1. לקראת החזרה נצלו את מלגת הטיסה לבצוע ראיונות עבודה בישראל
  2. היכנסו ללוח המשרות החמות שלנו ומצאו את המשרה הרלוונטית לכם בארץ
  3. הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו ותוכלו לשאול, להתייעץ ולקבל מידע רלוונטי מחוקרים, חברים ומאיתנו.
  4. בקרו בארכיון הוובינרים שלנו ובו הרצאות שונות הנוגעות לחזרה לארץ. בין השאר, תמצאו שם את הרצאתה של הגב’ מזל בן חמו בנושא הביטוח הלאומי.

מקווים שסייענו בהמלצותינו. יש לכם המלצות נוספות? נשמח לשמוע מכם. ברוכים השבים ארצה, והמון הצלחה!

כתבות דומות

תחרות חדשנות למלחמה באנטישמיות // ד”ר רועי צזנה

השנה היא שנת 2024. בערים המתקדמות בעולם אפשר למצוא מכוניות אוטונומיות על...

ראיון עם מדען חוזר, עם ד”ר אהרון (רוני) אזגורי

משרה נוכחית – מרצה בכיר במחלקה להנדסה כימית וביוטכנולוגיה באוניברסיטת אריאל. באילו...

מסר ליום האשה מיו”ר הארגון, פרופ’ רבקה כרמי

לכל מדעניות רשת סיינס אברוד באשר הינכן, שלום וברכה. יום האשה השנה...

ראיון עם מדענית חוזרת, עם ד”ר מיכל ארד

משרה נוכחית – VP Academia and Science, Awz Ventures באילו תחומים עסקו...

אירוע הפתיחה של Synergy Innovate של את”א יוצא לדרך!

האם תהיתם איך חדשנות ברפואה באה לידי ביטוי במלחמת חרבות ברזל? איך...

התפרסם הקול הקורא השני לתוכנית לתמיכה בהעסקת חוקרים מצטיינים במעמד חוקר בשיתוף עם המרכז לקליטה במדע במשרד העלייה והקליטה

***שימו לב, מועד ההגשה נדחה ל 12.5.24*** הוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה...

הכירו את מרכז הסרטן המשולב הטכניוני – ראיון עם מנהל המרכז (שמגייס!)

שלום פרופ’ אמיר אורין, ראש מרכז הסרטן המשולב הטכניוני ספר על המרכז: מרכז...

יש לך דוקטורט, או עד שנה לסיומו? זה הזמן להוביל את השינוי

נפתחה ההרשמה להגשת מועמדות למחזור י”ד של תוכנית ממשק – ממדע למדיניות, מבית...

התפרסם קול קורא למתן מלגות למדענים חוזרים ע”ש יצחק שמיר למשתלמים במחקר לשנת 2024

משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה (להלן – המשרד) מפרסם בזאת קול קורא לקבלת...